Sunday, January 17, 2010

Free Mason di Malaysia???

Percaya atau tidak, inilah kenyataan yang sedang berlaku. Gerakan Freemason juga kuat di Malaysia. Antara yang paling kuat pengaruhnya di Asia.Apa yang mendukacitakan terdapat juga orang Melayu yang berpendidikan tinggi dan berpangkat besar menyertai pertubuhan Dajal ini. Hanya kerana harta dan kekuasaan, mereka sanggup menjual agama meraka.Di Malaysia, cawangan Freemason beroperasi sebagai Loji Besar Daerah Timur Tengah (District Grand Lodges of Middle East atau DGLME). DGLME secara rasmi bermula di Kuala Lumpur pada 20 Oktober 1916. Ia dipanggil Timur Tengah kerana pada awal kurun ke-19, setiap yang berada antara timur India tidak termasuk timur jauh (Hong Kong, China dan Jepun) dikenali sebagai Timur Tengah. Hanya pada kurun ke-20, istilah Timur Tengah merujuk kepada negra Arab dan Teluk. Cawangan ni bagaimanapun tidak mahu mengubah namanya kerana sudah biasa dengan nama tersebut dan tradisinya.

DGLME ini meliputi bandar yang luas termasuk bandar lain di rantau ini:

Singapura: 3 loji.
Kuala Lumpur: 3 loji.
Pulau Pinang: 1 loji.
lpoh: 1 loji.
Kuantan: 1 loji.

Kuching: 2 loji.
Port Dickson: 1 loji.

Port Klang: 1 loji.

Taiping: 1 loji.

Kota Kinabalu: 1 loji.

Bangkok: 3 loji.
Pattaya: 1 loji.


Di Malaysia terdapat 12 logde Freemason!! Manakala Thailand hanya ada 4 sahaja.Ini tidak termasuk lagi lodge-logde lain yang dibina di seluruh negara. Samada kita perasan ataupun tidak, inilah kenyataan sekarang.


Ini satu lodge di Johor. Ondaway ke Danga Bay anda pasti akan perasan bangunan ini.
Gambar-gambar Freemason dari Pulau Pinang

 

 Lodge di Kelab Rotary Ipoh

Free Mason di Malaysia telah lama wujud dan dah berakar umbi di Malaysia..mungkin sukar untuk kita percaya kan?? Tapi ini memang kebenarannya...Lodge di Ipoh (Kelab Rotary Ipoh) ini adalah salah satu bukti yang Free Mason sudah lama bertapak di malaysia dan kemungkinan ahli2nya sudah berakar tunjang dalam sistem negara kita...bangunan ini masih beroperasi kerana kadang2 kita dpt lihat kelibat org2 kenamaan yang keluar masuk di kawasan itu..entah apa agaknya agenda diowng erk??Bagi sesiapa yang dah menonton atau mengikuti dokumentari Wakeup Project (The Arrival)  pasti tahu akan pengaruh secret society ini dalam masyarakat... Apakah kegunaan Free Mason Malaysia ni?? Dan kenapa tak pernah dengar tentang sumbangan atau aktiviti mereka kalau mereka ni pertubuhan yang sah dan ikhlas??

No comments:

Post a Comment